Mer om DagligSpråk

* DagligSpråk kan fungere som et tekstbehandlingsprogram som henter inn tegnillustrasjoner til hvert enkelt ord du skriver. Resultatet kan lagres som tekstfil på diskett, eller skrives ut med eller uten tegn-illustrasjoner, i ønsket størrelse.

* Med DagligSpråk kan du skrive brev eller lekser med tastaturet, og du får utskrift med tegn-illustrasjoner til hvert ord.

* Programmet har også mulighet for ordprediksjon. Dette gir en god skrivehjelp, ved at du får fram et forslag til fullføring av påbegynt ord etterhvert som du skriver. Det foreslåtte ordet vises med tilhørende tegn-illustrasjon, slik at det blir enkelt å avgjøre om det er riktig ord som blir foreslått. Dette er en enestående hjelp i lese- og skriveopplæringen for døve og andre tegnbrukere. Hvilke ord (tegn) som blir foreslått, kan du tilpasse selv, etter eget ønske.

DSW skjermdump (tekstbehandler med tegn)
Du skriver fortløpende, ord for ord, og tegn-illustrasjonene dukker automatisk opp i rutene etterhvert. Skriver du ord som ikke finnes i DagligSpråk, kommer håndalfabetet av ordets første bokstav fram i steden. Men det er planer om å utvide ordlisten med enda flere tegn.

* Mange førskolelærere, lærere, foreldre og andre, kan nå raskt lage egne fortellinger, beskjeder eller enkelt-ord som kan "leses" av barn som ikke kan lese! "Tegn-teksten" kan også for eksempel skrives ut på selvklebende etikett-ark. Benytt ulike størrelser i forskjellige sammenhenger. Et unikt redskap for den kreative!

* Målet er kommunikasjon. Og det er mange som har erfart hvor nyttig tegn kan være for å styrke kommunikasjonen. Kanskje er DagligSpråk det nærmeste vi i dag kan komme "skriftlig tegnspråk?"

Skriftlige tegn-hilsener

Asgeir Høgli sier at programmet er i kontinuerlig utvikling. Pr. i dag har programmet under 1.000 tegn. Det er en enkel sak å utvide til flere tegn. De tegnene som ligger inne, har Asgeir Høgli selv tegnet på grunnlag av tegn-illustrasjonene fra en del av Aschehougs barnebøker, som ble utgitt for en del år siden. Tegningene måtte han ordne slik at de passer inn i rutene. Man kan med andre ord printe ut brev i form av tegn-illustrasjoner (valgfritt med eller uten ord). Kan det være en ide å brevveksle på den måten? Forstår man ikke ordet, kan kanskje tegn-illustrasjon være til god hjelp?

DSW skjermdump (alternativ kommunikasjon)

Skreddersydd

Det er lett å se at Asgeir Høgli har vært nøye med arbeidet sitt, og at han har tatt mange hensyn under utvikling av programmet. Det er den enkelte brukeren han har satt i fokus. Programmet skal kunne tilpasses hver enkelt bruker.

For de som har problemer med å bevege hånden omkring tastaturet, er det mulig bare med for eksempel mellomromstasten å lage setninger! Markøren i rød ramme forflytter seg langsomt på skjermen, fra tegngruppe til tegngruppe. Taster man på mellomrommet, så er en tegngruppe valgt, og flere tegn under den gruppen dukker opp på skjermen (for eksempel tegngruppen "person" har tegn for "jeg", "du", "gutt", "jente", "mamma", "pappa", "venn" osv.). Ramme-markøren forflytter seg videre, og når den kommer til det tegnet/ordet man ønsker å bruke, så trykker man på mellomromstasten, og tegnet/ordet kommer fram på "tekstbehandlingen".

Man kan velge om man vil bruke mus, piltast, inntasting eller noe annet.

Elektronisk tegnordbok

DSW skjermdump (TegnBibliotek)
Elektronisk tegnordbok: Den som har behov for raskt å finne ut hvordan en kan uttrykke et bestemt ord/begrep ved hjelp av tegn, kan slå opp i "TegnBiblioteket" - et svært praktisk hjelpemiddel for alle som trenger å "friske opp" tegnspråkkunnskapene.

* Brukerne av DagligSpråk får en brukermanual i ringperm med ca 90 godt organiserte sider. Språket er lett å lese. Man får en grei forklaring på hvordan man kan bruke programmet.

Tilbake til oversiktsside