Tegnsystem på data:
DagligSpråk
verdifullt hjelpemiddel
for flere enn man aner

"Det var en gang...." - Det er fristende å bruke en eventyr-fortelling som innledning til denne artikkelen. For "eventyret" det her er snakk om, er hentet fra virkeligheten. Og alle gode eventyr-historier ender som regel godt.
Asgeir Høgli
Programskaperen
Asgeir Høgli

Man kan si at livet har blitt snudd opp-ned - til det bedre - for enkelte mennesker etter at de tok i bruk et enkelt hjelpemiddel via en datamaskin. I vårt velutviklede land finner vi personer (enten de er døve eller hørende) som ikke kan lese eller skrive. Noen har rett og slett ikke evnen til å tilegne seg det norske språket på vanlig måte. Det offentlige prøver å tilrettelegge forholdene best mulig for det enkelte mennesket, for å bedre deres evne til å fungere i dagliglivets gjøremål. Det har vært utviklet "mye rart" på det tekniske området. Men det er ikke alltid slik at hjelpemidlene passer for den enkelte. Noen trenger skreddersydde løsninger. Når man ikke kan lese eller skrive, måtte man ty til andre løsninger. Andre kommunikasjonsformer. Da er det nærliggende å tro at man trenger å se et språk.

To års arbeid

Asgeir Høgli hadde en døv sønn, som manglet viljestyrt kontroll med armer og hender på grunn av en kraftig cerebral parese. Men det måtte finnes en mulighet til å kommunisere med sønnen, mente han. Sønnen Aslak kunne ikke bruke tastaturet på vanlig måte, så da måtte "inntastingen" gjøres på en spesiell måte. Asgeir Høgli fikk en ide, og ga seg selv to år til å utvikle et program. Det var i 1986. Det ble mye kvelds- og nattejobbing. Og han klarte det! Sønnen Aslak, som da var ti år gammel, kom til å ha stor nytte av programmet som faren hadde laget. Ved hjelp av en spesiallaget hakebryter kunne han velge ut de ønskede tegnene og symbolene, og han laget enkle setninger for det han ville si. (Sønnen døde i april 1995.)

Stadige forbedringer

Det var slik det begynte. Viljen til å finne en løsning på kommunikasjonsproblemer mellom mennesker gjorde at Asgeir Høgli aldri ga opp. Det var ikke spørsmål om det finnes mulige løsninger. Det var heller en konstatering av at det finnes mulige løsninger, og at det kunne lages med tilgjengelige midler og utstyr. Spørsmålet var bare: Hva og hvordan! Det nå Windows-baserte programmet, som heter DagligSpråk, er blitt bedre og bedre med årene. For det dukker stadig opp forslag og ideer til forbedringer, som Asgeir Høgli tar seriøst og legger inn i programmet. Han hadde laget et program, som andre også kan ha god nytte av. Derfor fikk han dannet seg et bilde av alternative løsninger på betjeningssiden. Man kan nå velge om man vil bruke tastaturet, om man vil bruke musen, om man nesten bare rekker å trykke på mellomromstasten eller noe annet.

Tegn-illustrasjonene viktig

I et intervju med rektor Sissel E. Johnsen ved Stryn Vaksenopplæringssenter forteller hun at tegn-illustrasjonene i DagligSpråk - og mulighetene omkring bruk av programmet - var noe de var på jakt etter, og som de endelig fant til slutt! Også faren til en døv sønn i Nord- Norge beretter i et intervju at nå endelig lyktes det å skape et godt kommunikasjonsforhold til sønnen. Det sies så sterkt som at: "DagligSpråk var som en åpenbaring for vår sønn, ja som en nøkkel til en tidligere stengt dør."

Tegn til norske ord

Tegn-illustrasjonene i DagligSpråk er utelukkende basert på tegn til norske ord. Personer som ikke vanker i døvemiljøet, men som er avhengig av visuell kommunikasjon, ser på tegn til norske ord som et revolusjonerende virkemiddel i kommunikasjon mellom dem og de andre i sin kontaktkrets. DagligSpråk er godkjent som teknisk hjelpemiddel. Det er blitt innkjøpt til flere brukere gjennom Hjelpemiddelsentralen. Likeså har en del barnehager, skoler og kompetansesentra kjøpt programmet.

Tilbake til oversiktsside