Nr. 3 - September 2002 - Årgang 52
Diakonalt tilbakeblikk
Diakonien i middelalderen (500-1500)

Både kirkens, - og diakoniens plass har vært under endring gjennom historien. Folkevandringstida på 400-500 tallet markerer overgang fra rikskirken tid til middelalderen.

- Diakonien som før sto under biskoppelig tilsyn og ansvar ble under Karl den store overtatt av staten. Samtidig fikk soknet (lokalmenigheten) større selvstendighet/ ansvar.
Enhver menighet - med sin prest - skulle selv ta hånd om sine trengende. Men denne første ansats til “menighetsdiakoni” maktet ikke å møte de voldsomme utfordringene (tiggeri, hungersnød, pest, epidemier og flukt)

- På 800 tallet gjorde Karl den store diakonien til offentlig plikt. Dermed ble diakonien overtatt av øvrigheten. Keiseren ga de sosiale lover og forordninger: Fattigskatt, tiende, og feudalvesen. Men keiserens store rike falt sammen etter kort tid - det samme gjorde også lovene om ordnet fattigpleie.

- Benediktiner-klosteret i Cluny ble utg.punktet for en åndelig vekkelse og renessanse - som også ble fruktbar for diakonien. I første omgang var det bare de geistlige (munker, nonner og prester) som var aktive. Senere da legfolket ble aktivisert ble det en virkelig oppblomstring av diakonien.

- I senmiddelalderen fikk byen en større innflytelse. Laugsvesenet oppstod, og byen fikk sitt eget hospital og overtok langt på vei kirkens diakonale arbeid. Drivkraften i middelalderens diakoni var troen på gjerningenes betydning i gudsforholdet. Institusjoner og enkeltpersoner gjorde en stor innsats, men det var lite av forebyggende tiltak, og “menighetsdiakonien” var praktisk talt forsvunnet!!!

Torbjørn - diakon


Tilbake til innholdsfortegnelsen